Στήριξη λειτουργίας των ΚΔΑΥ

Στήριξη λειτουργίας των ΚΔΑΥ

Αρ. Πρωτ. 15578/26.06.08

Προς Υπουργούς
- Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


Το 2000 σύμφωνα με τον σχετικό ιδρυτικό νόμο 2817/2000 δημιουργήθηκαν στην χώρα μας τα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών εκείνων που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Οι ειδικές επιστημονικές ομάδες που εργάζονται σήμερα στα ΚΔΑΥ απαρτίζονται από ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και ειδικούς παιδαγωγούς οι οποίοι προσφέρουν στήριξη στο ίδιο το παιδί στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν γονείς και εκπαιδευτικούς για τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Στα 58 ΚΔΑΥ, που λειτουργούν σήμερα στην χώρα μας, εργάζονται περισσότεροι από 800 ειδικοί επιστήμονες, που από το 2000 έχουν κάνει μια σημαντική προσπάθεια και έχουν θέσει τις βάσεις προκειμένου να ενημερωθούν γονείς και εκπαιδευτικοί για τις ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών και να βελτιώσουν τόσο τις αποδόσεις των ίδιων των παιδιών όσο και την θέση τους σε εκπαιδευτική και οικογενειακή κοινότητα.
Ωστόσο, ο νόμος 3205/2003 περί Μισθολογικών Ρυθμίσεων Λειτουργών και Υπαλλήλων του Δημοσίου δεν συμπεριλαμβάνει στις διατάξεις του ρητά τους εργαζομένους των ΚΔΑΥ στους δικαιούχους του επιδόματος Ειδικής Αγωγής. Γεγονός που αναιρεί την χορήγηση του Επιδόματος Ειδικών Συνθηκών που συμπεριλαμβανόταν στην μισθοδοσία των εργαζομένων των ΚΔΑΥ μέχρι τότε. Παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2003 μέχρι το Πάσχα του 2008 το επίδομα καταβαλλόταν κανονικά στους εργαζομένους των ΚΔΑΥ, οπότε και ενεργοποιήθηκε ο νόμος 3205/2003 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των ΚΔΑΥ της χώρας μας έως ότου αποσαφηνισθεί η χορήγηση του Επιδόματος Ειδικής Αγωγής στους εργαζομένους;

- Πρόκειται το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης του Επιδόματος Ειδικής Αγωγής στους εργαζομένους των ΚΔΑΥ και να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 3205/2003;

 

Απαντήσεις Υπουργείων